Här listar jag fortlöpande saker som jag kommer på som jag är lite extra nöjd med vid husrenoveringen. Det kan vara beslut som visade sig bli helt rätt eller andra val som gjort att det blivit som jag tänkt mig. Kanske har du nytta av det som nybliven husägare eller när du sätter igång med din renovering?!
- Se till att skaffa rejäla verktyg av rätt kvalitet d.v.s. har du lite som skall piffas upp, kanske bara ytskikten som behöver bytas, behöver du troligtvis inte investera i så dyra maskiner. Är det ett omfattande arbete du har framför dig är det lika bra att skaffa bra grejer med en gång. Det underlättar renoveringsarbetet och du kommer fortare framåt med bättre resultat. Jag skaffade bra maskiner långt in i renoveringen och hade nog sparat tid på att investera direkt
- Det första jag gjorde var att slänga ut den oljeeldade pannan och dess oljecistern. Då fick jag mer utrymme i källaren och vi och grannarna slapp känna doften av diesel i luften. Sedan satte jag in en bergvärmeanläggning från NIBE med separerad bergvärmepump och varmvattencistern. Den har bara tickat och gått sedan dess, ta i trä.
Oljepannan från 1963 är ett minne blott.
Där den 2 kubikmeter stora oljetanken stod…
…har istället en bergvärmeanläggning från NIBE fått plats.
Använder du en professionell installatör kan det ändå vara bra att läsa på lite själv hur anläggningen skall kopplas in. Min installatör kopplade nämligen in en radiator på fel sida shunten och termometergivaren i ackumulatortanken satt helt fel vilket hade gjort att anläggningen skulle dragit betydligt mer energi. Jag påtalade detta och fick det åtgärdat.
- Planeringen och ordningen jag valde att renovera. Samt timingen med årstiderna. Jag har försökt koncentrera mig på ett projekt eller rum i taget. Och beroende på årstid har jag arbetat utomhus eller inomhus. Det första jag gav mig på var flaggstången 🙂 Sedan bytte jag tak (under 2 års tid), dränerade (0,5 år), fixade källaren (2 månader), bytte fasad (1 sida per säsong), hela övervåningen i ett svep (1,5 år), köket (0,5 år), hall och kontor (0,5 år), sist vardagsrum (0,5 år). Och så vinterns projekt som varit att bygga loft och ett par väggar på övervåningen. Eftersom jag renoverade exteriört först fanns det tid att bo in sig och känna av hur insidan skulle planeras.
- Vattenburen golvvärme i kök och hall. I hallen torkar det snabbt upp när man drar in slask på vintern. I hallen lade jag in ett fantastiskt fint tegelgolv kallat ”Stjärngolv” från Stiltje. Eftersom det är ett tegelgolv känns det varmt att gå på även när golvvärmen inte är på. I köket valde vi ett linoleum-klickgolv från Forbo (Volcanic Ash artikel 763872) som också det känns varmt att gå på när golvvärmen är avslagen. Varje platta har en kärna och underdel i kork vilket gör att tappar man ett glas eller något så går det oftast inte sönder. Det är också bekvämt att stå på vid långkok.
- Altanen gör att trädgården blir mycket mer tillgänglig och gör det enklare att t.ex. sitta ute och äta. Tyckte jag tog i när jag byggde den 38 m2 men den hade gärna fått vara ännu större. Man fyller snabbt utrymmet med matplats, grill, solstolar, hängmatta, barnpool och andra leksaker.
- Kök från IKEA. Är jättenöjd med kvaliten, har en rimlig prislapp, det gick snabbt och lätt att bygga ihop och det fungerar riktigt bra. Vi valde ÄDEL-luckor till allt förutom vitrinskåpet där vi valde LIDINGÖ-vitrindörrar.
- Att placera diskmaskinen snett nedanför vitrinskåpet med glas och tallrikar. Det går jättesnabbt att tömma maskinen.
- Installera centraldammsugare och trolla bort rören i golvbjälklaget och i innerväggar. Samt insuget i sockeln under diskbänken är riktigt användbart!
- Det var helt rätt att dra skorstenen istället för att sätta i ett rör. Ett rör gör att värmen från elden inte når ut i skorstens-stocken lika effektivt som om man drar skrostenen – alltså tätar på insidan med en speciell snäckskals-baserad cementmassa som tål värme bra.
En dragen skorstenspipa.
- Det var bra att sätta dubbelt skivmaterial (OSB eller spån samt gips) på samtliga väggar. Det ger stabila väggar och underlättar när man vill sätta upp saker på väggarna.
- Bra att fota allt som är inne i väggarna; reglar, el, vvs. Har haft stor nytta av fotona i efterhand.
- Altanen är ju en given favoritplats de varma dagarna av året.
- Utan byggnadsställning hade det varit svårt att renovera fasaden och taket. Den har besparat mig mycket tid och jag har framförallt kunnat arbeta säkert. Kontakta mig så kan vi diskutera långtidshyra!
Här kan du läsa vidare om saker jag skulle gjort annorlunda om jag får ännu ett renoveringsprojekt i händerna.
#blogg100
By Daniel
-
RRS feed