Stabiliserad strömförsörjning

Bloggat, Teknik

Likrikta en ringledningstransformator

Några av mina hemelektronikprylar drivs av 9 VDC, alltså av ett vanligt 9 volts batteri. Trött på att köpa nya när de laddat ur och ersätter nu dessa med en fast strömkälla. Köpte en ringledningstransformator för DIN-montage på Malmbergs. Den kan alltså monteras direkt i normcentralen (proppskåpet). Primärsidan matas med 230 VAC och sekundärsidan skickar ut 8 VAC (växelström). Här visar jag hur man likriktar strömmen och får en stabiliserad 9 VDC vilket motsvarar ett 9 volts batteri.

Sådana här elektronik-kit är riktigt roliga byggsatser. Passade på att visa mina barn hur elektronik fungerar, vad komponenterna heter, vad de används till och hur man lödar med en lödkolv. Det blev en riktigt mysig pusselstund!

En ringledningstransformator används vanligtvis som matning till ringklockor. Kompletterad med denna krets, som likriktar växelström till likström och stabiliserar spänningen till 9 volt, kan den ersätta ett 9 volts batteri.

Ringledningstransformator

Ringledningstransformator för DIN-montage från Malmbergs.
Matas med 230 VAC och levererar 8 VAC.

Stabiliserad strömförsörjning

Köpte en stabiliserad strömförsörjning från Electrokit där en 78XX bestämmer spänningen på sekundärsidan (där XX i mitt fall är 09 vilket motsvarar 9 volt). OBS 78XX ingår inte i byggsatsen utan köps separat t.ex. denna för 9 volt.

9 VDC

Kretsen matas här med 8 VAC från en ringledningstransformator och skickar ut en stabil 9 VDC.

Tänk på att 71XX-kretsen inte följer med byggsatsen utan köps separat beroende på vilket utspänning du behöver.

Önskar du montera den medföljande lysdioden skall den kopplas i serie med ett motstånd. Det följer med ett motstånd anpassat för en utspänning om 5 volt (alltså en 7805-krets). Komplettera med ett motstånd enligt följande värden:

Utspänning Ohm
9V 1K5
12V 2K
15V 2K7

Använd en tång för att böja stiften på 78XX för att minska risken att knäcka elektroniken inne i kretsen.

OBS! Detta är ingen ersättning till det batteri som sitter i en brandvarare. Strömmen kan ju faktiskt ha gått om det börjar brinna. Därför skall brandvarnaren alltid drivas av ett 9 volts batteri.

By  -      


2 Responses

  1. Bengt Arvidsson skriver:

    Hej!
    Hur kopplar du in dina 9volts apparater
    till transformatorn i centralen?

  2. Daniel skriver:

    Jag har vp-rör från centralen till en kopplingsdosa där spänningsregulatorn sitter. Från kopplingsdosan går det rör vidare till respektive rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *