Tennrullar

Bloggat, Teknik

Blyfritt lödtenn bäst i test

Med tanke på miljö, hälsa och RoHS-direktiv, använder vi blyfritt tenn när vi bygger vår elektronik t.ex. besöksräknare, kassalarm och annat. Har testat ett antal olika kvalisorter och hittat en vinnare som vi tycker fungerar klart bäst.

Tennrullar

I verkstan hänger kablar och lödtenn på en stång behändigt uppe vid taket så det bara är att dra ut löpande vid behov.

Har i många år arbetat med ett lödtenn blandat med bly (Sn60 / Pb40) som varit helt oslagbart när det gäller färdigt resultat och smidighet att arbeta med. Nackdelen med bly i lödtenn är att man som användare exponeras vilket kan leda till skador på nervsystemet vilket ju varit känt länge. Inom Europeiska unionen finns ett förbud, det så kallade RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances), mot att använda bland annat bly på grund av dess giftighet. Det är därför förbjudet att i nyproduktion eller professionell reparation använda lödtenn som innehåller bly. Det blyade tennet får dock fortfarande säljas och användas för privat bruk. Detta innebär i praktiken att all lödning med lödtenn innehållande bly idag håller på att fasas ut och ersättas med blyfria alternativ.

Bly används i lödtenn för att få en lägre smältpunkt. Traditionellt lödtenn består av cirka 60 % tenn och 40 % bly, med en smälttemperatur på 183–188 °C. I lödtenn som uppfyller RoHS-direktiven har andelen tenn ökat till cirka 96,5 %. Övriga ämnen är silver, 3 %, och koppar, 0,5 %. Avsaknaden av bly har medfört att smälttemperaturen har ökat till ca 217 °C, vilket har orsakat vissa problem för elektroniktillverkare.

Många lödtenn innehåller dessutom små kanaler fyllda med flussmedel. Metaller oxiderar när de kommer i kontakt med syre och flussmedlet är en kemikalie som avlägsnar oxider samtidigt som den hindrar återoxidation. När flussmedlet värms upp flyter det ut på metallytan och tränger in i porerna.

Med tanke på priset på en rulle tenn och att arbetsförhållandena inte är de bästa för de stackars arbetare som behöver gräva fram råvaran ur marken är detta inlägg mitt sätt att få andra att inte hamna snett i djungeln av utbud. När jag kontaktade leverantören för att höra vilket blyfritt tenn de rekommenderar kunde de inte hjälpa mig utan jag var tvungen köpa hem ett antal rullar och pröva mig fram innan jag till slut hittade en blandning som jag blev nöjd med både när det gäller hur tennet flyter ut, smältpunkt, blankhet och styrka samt hur lättarbetat det är.

Det är bra att ha ett par olika tjocklekar beroende på hur grova grejer man skall löda. Jag tycker att 0,7 mm är optimalt för att löda komponenter på kretskort och kanske 1,2 mm för att förtenna kablage.

För att inte lödröken som bildas av flussmedlet skall leta sig in i näsan (vilket det alltid har en förmåga att göra) är en rökutsug ett bra hjälpmedel. Det räcker med att den står en bit ifrån, bara man får ett svagt sug bort från ansiktet så känner man inte av röken. Hälsomässigt hade väl det bästa varit att ha ett utsug ut från rummet men en fläkt är bättre än inget.

Vinnaren är en blandning från Multicore Sn96.5/Ag3/Cu0.5 500 g 0.7 mm, M97SC30907-500 som smälter vid 217 grader.

Multicore Sn96.5/Ag3/Cu0.5 500 g 0.7 mm

Multicore Sn96.5/Ag3/Cu0.5 500 g 0.7 mm

Testade också en rulle från Stannol Sn99/Cu1 500 g 0.7 mm men den hade för hög smältpunkt på 227 grader och var svår att arbeta med. Fick inte till några snygga lödningar och de blev också matta och trista.

Lödtråd från Stannol

Stannol Sn99/Cu1 500 g 0.7 mm, FLOWTIN/TC/KS115

Började med en rulle från SparkFun men blev inte kompis med den. Också något för tjock för min smak. 96.35% Sn (Tenn), 3.0% Ag (Silver), 0.5% Cu (Koppar), 0.15% Sb (Antimony).

SparkFun Blyfritt tenn

SparkFun Blyfritt tenn

Lödtenn bäst i test

Från vänster till höger: Vinnartennet från Multicore, blytenn 60/40, blyfritt Stannol Sn99,3 Cu 0,7, 0,7 mm, blyfritt SparkFun 0,8 mm

Från vänster till höger: Vinnartennet från Multicore, blytenn 60/40, blyfritt Stannol Sn99,3 Cu 0,7, 0,7 mm, blyfritt SparkFun 0,8 mm. Det är ingen jätteskillnad på slutresultatet på dessa lödningar men man märker större skillnad under arbetet med hur lätt tennet flyter ut, fäster mot materialet, mängden flussmedel, rökutveckling, hur lättsmält det är o.s.v.

By  -      

4 Responses

  1. Richard skriver:

    Tack för recensionen! Den hjälpte mig att välja ett nytt märke!

  2. Josef skriver:

    Tack för testet och att du förklarat väl.

  3. Gustav Mogensen skriver:

    Tack, för testet. Men f.t. söker jag ett lod med ännu högre smältpunkt. Detta då jag har en ugn (upp till 230°C) som inte klarar värme!
    Det blir kalllödningar i styrenheten. Ugnen ska föreställa en kvalitetsprodukt från en svensk tillverkare som börjar med H.

  4. Pia Rosén skriver:

    Hej!
    Jag söker ett blyfritt lödtenn utan flussmedel.
    Kan du rekommendera något? Jag har inte hittat något som passar.
    Jag jobbar med glas i Tiffanyteknik dvs jag tejpar koppartejp runt glasbitar som jag sedan löder ihop.
    När jag använt lödtenn med flussmedel lägger det sig en hård yta bredvid fogen. Den går att gnugga bort med t- röd men risken är att man skadar koppartejpen och fogen vid för hård bearbetning.
    Separat lödvätska och lödtenn utan lödvätska funkar bra tillsammans.
    Med vänlig hälsning, Pia Rosén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *