Hur stort avstånd skall man lägga mellan trallen när man skruvar altan? Det är alla trallskruvares stora fråga.
Att bygga altan är ett av sommarens roligaste byggprojekt som hela familjen kan vara med och hjälpa till med. Allt från att röja undan vid markarbetet till att skruva trall. Och så var det den där med avståndet. Hur stort skall mellanrummet vara mellan trallen när man skruvar fast den i reglarna? Svaret är: det beror på. Om virket är nytryckt och nästan dryper av fukt brukar man rekommendera att skruva den dikt an, d.v.s. med inget mellanrum. Den kan ju knappast bli fuktigare än var den är så avståndet borde bli mindre när virket torkar. Har det däremot legat till sig lite så kan det vara lagom med en utfälld tumstocks avstånd vilket motsvarar ca 2-2,5 mm. Då kommer trallen kunna svälla den fuktiga årstiden runt höst och när vintern är blaskig. Om man skruvar trallen för tätt finns risk att den sväller ihop så mycket så den reser sig eller i värsta fall knäcks trallskruven. Och när trallen sväller ihop sig binder den ännu mer fukt eftersom vätan inte kan rinna emellan och då förvärras problemet. Jag har själv gjort misstaget. När jag först skruvade trallen på min altan satte jag den med en tumstocks avstånd. Använde mig av den finaste kvalisorten norrlandsfuru som brädgården kunde erbjuda. Tänkte att eftersom jag gör jobbet själv kan jag lika gärna kosta på materialet lite extra. Men när sommaren var över var det upp till 8 – 10 mm glipor på vissa ställen. När det efter ett par säsonger var dags att behandla altanen med SIOO tänkte jag att jag lika gärna kunde skruva upp trallen och sätta om den. På 5 meters bredd fick jag in en hel 120mm fura extra med bibehållen tumstocksbredd emellan varje trall. Nackdelen är nu att vintertid sväller golvet ihop sig. Speciellt om det hamnat lite smuts emellan som hindrar fukten att rinna emellan. Så vad har jag lärt mig? Hellre något för mycket än för lite. Trä rör sig. Punkt. Det är bara att acceptera att gliporna är större sommartid. Annars får man gå upp ett steg till komposit eller någon form av ädelträ. Vissa trallvirken kan svälla så mycket som 12 mm från sitt ”ursprungsläge” när det går från sitt torraste till sitt blötaste läge.
Trallbrädor bör också monteras med kärnsidan upp, så att träets årsringar bildar en glad mun. Med tiden antar antar brädan en konvex form vilket underlättar vattenavrinning. Monteras brädan däremot med kärnsida nedåt samlas vatten på trallen vilket påverkar både virke och skruv. Mer info om detta finns på Svenskt Trä Byggbeskrivningar
Risker med att skruva för tätt:
Vill man skruva fast trallen så att skruvarna inte syns kan verktyget HDS från Essve vara ett bra hjälpmedel. Verktyget har ett inbyggt avstånd som är reglerbart i två steg; 2,5 mm och 5 mm med extra distansplattor som går att montera. Verktyget hjälper till att skruva trallen med dold infästning och Essve har tagit fram en speciell rostfri skruv i A4 C5-kvalitet som är anpassad till verktyget. 2,5 mm är i princip det minsta avståndet som går att göra eftersom skruvens vinkel måste ha lite spelrum för att kunna gå in. Ju mindre distans desto högre upp på trallen kommer ingångshålet för skruven att hamna eftersom man då måste räta upp skruven ytterligare, då utrymmet mot redan lagd trall blir för litet för att kunna hålla samma vinkel på skruven. Och då tappar man syftet med skruven. Om ingångshålet kommer för högt upp så är det inte längre ett osynligt montage.
Ha också koll på hur stor rundning trallen har som du köper. Rundningen kan variera mycket beroende på från vilket sågverk trallen kommer. Allt från att en kraftig kantavrundning till att bli mer spetsig. HDS lämpar sig mer för den spetsiga varianten.
Mer information om HDS-systemet.
Tjenare Daniel
Intressant det du skriver. Fuktigheten på trät vid läggningen spelar ju stor roll.
Jag ska precis lägga 34×145 vitt kärnfurutrall som inte är tryckt (från AB Karl Hedin G4-2). Svenskt trä säger 152 kant-till-kant vilket blir 7 mm om brädan är precis 145mm. Svenskt trä säger dock inget om fuktigheten vid läggning varför de i min mening bara kan ge ett schablonavstånd som kan slå jättefel för en del.
Du hade i och för sig smalare virke med 120, men satte 2-2.5 mm som du säger blev betydligt större senare. Hade du otryckt vitt kärnfuruvirke? När på året lade du det?
Hur ser du på att sätta så mycket som 7 mm på nylevererat kärnfuruvirke sm läggs i april-maj? Jag vill inte ramla ner i springorna på sommaren 🙂 men inte heller att virket går ihop på vintern.
AB Karl Hedin säger “följ svenskt träs rekommendationer. Jag är dock kluven. Jag vet inte hur fuktigt min virke är. Men jag funderar på 4 eller 5 mm. Tror du jag gör bort mig då?
Mvh
Peo
Hej Peo!
Tack för återkopplingen!
Jag köpte tryckt 28/145 igår och ska skruva ihop en rund altan framför växthuset.
Brädorna är relativt tunga så det känns som de är ganska fuktiga. Kommer nog skruva dem med tumstock emellan eftersom de bör vara ganska uppsvällda redan. Första gången jag lade altanen var med färska brädor på sommaren. När jag sedan lade om golvet var nog på våren med torrare virke och det var väl där jag gjorde misstaget skruva för tätt så nu sväller golvet ihop sig på vintern.
Jag vågar mig inte på att råda dig med risk för att det blir fel. Kanske kan du såga av en bit och lägga i vatten och se hur mycket den sväller?! Men jag tror du är inne på rätt mått d.v.s. 5 mm.
Hellre vara på den säkra sidan så det inte sväller ihop. Så fort trallen möter varandra ställer sig mer vatten och ökar problemet och i värsta fall går skruvarna av eller så bågnar golvet. Med lite avstånd faller smuts också lättare igenom.
Låter fint med rent virke. Ska du behandla det på något sätt?
Lycka till med bygget!!!
mvh
/Daniel