Belysning

Bloggat, Teknik

Trädgårdsbelysning

Vid tillbyggnaden sparade vi matjorden i stora högar utmed vägen. Jordhögarna har nu legat till sig ett par år och har visat sig vara fantastisk grogrund för brännässlor som växt sig meterhöga. Vårens projekt och stora träningspass blev att plana ut jorden för att kunna återställa gräsmattan och samtidigt gräva ner kablage för utebelysning.

Jordhögar

Jordhögar

I samband med tillbyggnaden förstärkte vi vägen med ett par lass makadam för att den skulle kunna bära betongbil och andra transporter under byggnationen. Det gjorde att gräsmattan behövde höjas till samma nivå. Jag började med att sätta en stenkant utmed vägen för att hålla isär gräset och gruset. Samtidigt får robotgräsklipparen det enklare att hålla nere gräset hela vägen fram mot grusvägen. Och så ser det snyggt och prydligt ut. Stenen har jag samlat på mig under några år genom att hålla utkik på blocket.

Stenkant

Stenkant

Lade stenen i fint singel för att kunna justera dem i höjd och sidled. Kollade av lite då och då med ett vattenpass för att ha koll på vart jag var på väg för att inte hamna helt fel. Spände också upp ett snöre på insidan stenen för att få dem i linje.

Långpass

Med långpasset hade jag lite koll på lutningen och att stenarna hamnade jäms med varandra.

Vattenpass

Med ett kortare vattenpass justerade jag stenarnas lutning. Hultafors nya Libella 2000 var lagom liten och smidig.

Ska du gräva på din egen tomt, kolla in tjänsten Ledningskollen så undviker du risken att råka gräva av en redan nedgrävd kabel. Och råkar du gräva av slingkabeln till robotgräsklipparen, lagar du den enkelt med dessa klämmor.

Observera att förläggning av kabel och koppling av fast installation endast får utföras av behörig elektriker. Men man kan ju alltid höra med elektrikern om du får utföra visst arbete under hans eller hennes goda minne och sedan låta elektrikern besiktiga anläggningen för att på så sätt få allt godkänt. Dessa regler finns ju till för din säkerhets skull och alla andra som skall vistas i och ikring fastigheten.

Kabelrör

Grävde ner kabelrör och fyllde på med lite mjukt fyllnadsmaterial och ett kabelband som varnar framtida grävarbetare att under bandet ligger en kabel.

Kabelrör

Kabelrör hela vägen fram till en stor ek som växer ungefär mitt på hållet av vägen.

Målet är alltså att få till en ljuskälla som lyser upp eken och med indirekt ljus göra trädgården och vägen fram till huset lite ljusare under årets mörka tid. Dessutom skall det monteras en rörelsedetektor som tänder ytterbelysningen när man kör in på vägen. Jag valde en 9W LED-belysning från Malmbergs.

Apparatlåda

Gjorde iordning en apparatlåda för inkommande 5×2,5mm2, eluttag, rörelsedetektor och ledarmatur. Viktigt med rätt IP-klassning så att grejerna tål väder och vind och använda dragavlastade kabelgenomföringar. Monterade alla anslutningar i botten på apparatlådan för att minska risken för att fukt skall tränga in i kapseln.

Koppling

Koppling; gul/grön = jord, blå = nolla, brun kommer från mitt skymningsrelä och är fas 1 som i detta fallet blir matning till rörelsedetektor och eluttaget. Grå används ej och svart kommer från rörelsedetektorn vilket matar lampan.

Kopplingsschema

Kopplingsschema

Ett separat skymningsrelä på huset ser till att all ytterbelysning tänds först efter mörkrets inbrott. De inbyggda skymningsreläerna i många rörelsedetektorer tycker jag aktiveras alldeles för tidigt vilket gör att lamporna i många fall tänds trots att det fortfarande är ljust. Jag har därför valt att lägga ett externt skymningsrelä först i slingan. Efter detta sitter strömbrytare och rörelsedetektorer. Det gör att belysningen tänds antingen manuellt genom strömbrytaren eller automatiskt när man passerar en PIR-deckare.

Skymningsrelä

Skymningsrelä

Kabelskor

Matningen ansluts till ”proppskåpet”. Ibland kan det vara svårt komma åt att fästa kabeln ordentligt. Förlängde skruvbitsen med några delar från hylsnyckelsatsen, ett trick jag också haft nytta av vid trappbygget.

Tips på hur man skalar en N1XV-U-jordkabel som kan ha ett ganska svårgenomträngligt hölje.

Gruppcentral

Sedan är det bara att ansluta kabeln till gruppcentralen, till skymningsreläets utgång, skenorna för noll och jord och eventuellt någon säkring. Detta arbete får givetvis endast utföras av behörig elektriker.

Så var det äntligen dags för lite roligt snickeri. Jag tänker gömma rörelsevakten i botten på en fågelholk! Så slipper man se en ful vit plastklump i trädgården.

Wibe Arbetsbock 5600+

Pallbocken från Wibe visade sig vara en riktigt bra arbetsbänk! Den har en extra bred plattform som gör att man inte ramlar av den i första taget. Och tre steg ger en bra arbetshöjd om man vill använda den som såg- och arbetsbänk.

PIR

Sågar upp några panelbrädor som blivit över vid tillbyggnaden. Sågar sidorna med 15 graders lutning i botten för vattenavrinning. 30 graders taklutning blir fint. Och så ett utrymme för rörelsedetektorn i botten av holken. Borrar hål för kabelgenomföring.

Ingång

Borrar hål för fågelentrén med ett 32 mm kvistborr.

Fågelholk med PIR

Fågelholk med inbyggd rörelsedetektor är på plats i eken!

Belysning

Klart! Hela utebelysningen tänds nu välkomnande när man kör in på infarten. Led-belysningen i eken ger ett spännande ljus till en tidigare kolsvart del av trädgården.

Annan belysning i trädgården:

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *