Vattenpass

Byggtips

Olika sätt att mäta vågrätt

Listar lite olika sätt att mäta om något är i våg.

  • Stålkula. Lite på skämt, men används eventuellt av fastighetsmäklare när de sätter ett värde på en bostad för att se hur mycket golven lutar.
  • Synmått. Synmåttet är underskattat. Man ser direkt om t.ex. golvreglarna diffar eller om någon regel skevar när du arbetar på att räta upp en vägg.
  • Vattenpass. Jag har ett kortare från Hultafors som är praktiskt eftersom det går att mäta både lodrätt, vågrätt och gradvis ställa in en vinkel då en av libellerna går att rotera. Jag använder ofta passet genom att klämma fast det med en snabbtving mot det jag vill måtta in.
  • Vattenpass-app. Och förlitar man sig på tekniken så finns det såklart vattenpass-appar för t.ex. iPhone och Android.
  • Långpass. Som också är ett vattenpass men 1800 mm långt. Passar bra till större konstruktioner som väggar, dörrar, golv, altanbyggen o.s.v.
    På långpass kan man ofta justera libellerna. Placera passet på en plan yta och se till att luftbubblan hamnar rätt i libellen. Vänd sedan passet 180 grader. Då skall luftbubblan hamna på samma ställe, annars behöver libellen justeras.
  • Förlängt långpass. Det har flera gånger hänt att långpasset inte räcker till. Då brukar jag spänna fast det ovanpå en rak regel eller planka som ju kan vara upp emot 5400 mm.
  • Laser. Ett mycket bra hjälpmedel när man vill få till ett perfekt resultat. Bara man hittar en bra plats att placera den så den når hela rummets utrymmen. Lasern roterar ju och så mäter man med tumstocken från t.ex. golvregeln och läser av måttet var lasern träffar tumstocken. Och så gäller det att få samma mått överallt man mäter. Då är allt i våg. Men investera gärna i en laser som är självjusterande så du slipper justera in den manuellt vilket är lite pilligt. En billig laser kan också vara ljussvag vilket ställer till bekymmer när du skall snickra altan i gassande sol. Du ser helt enkelt inte lasern på tumstocken. Gissar att den här på Jula är helt ok för hobbysnickaren. Har själv inte testat den dock.
  • Slang. Grymt bra verktyg, speciellt om man behöver mäta något på långt avstånd eller där mätpunkterna går runt ett hörn. Jag har en 10 meters slang från Biltema som jag fyller med vatten. Se till att det inte finns några luftbubblor. Vik sedan ändorna och kläm fast dem med påsklämmor. Se till att det är en luftpelare om ca 10 cm mellan vattnet och den klämda ändan så vattnet har fritt utrymme att röra sig. Sedan håller du slangen så vattenpelaren hamnar i det läge du vill mäta. Vattnet kommer alltid vara exakt i våg i båda ändarna. Och får du inte till vattnet i nivån du vill mäta, mäter du bara från vattennivån till mätpunkten med en tumstock. Jag använde mig av denna metod när jag skulle beställa vår svängda inomhustrappa. Golvet under var i olika nivå och inte färdigbyggt och eftersom det är leveranstid på trappan var jag tvungen att ge leverantören den totala stighöjden. Tog därför slangen och fixerade den där trappan skulle landa respektive börja och mätte sedan avståndet från golv till ena ändan av slangen och från övervåningens golv till andra ändan av slangen. Lade ihop måtten och fick då den totala höjden på trappans stigning.
Vattenpass

Vattenpass

Saker som inte skall vara i våg

,

By  -      


2 Responses

  1. Per-Gunnar skriver:

    Om jag ska göra en trappa ner mot en gräsmatta, fungerar det med din app. I så fall har du några tips om hur jag skall göra.
    Trapphöjden är cirka 420 mm och trappstegen ska vara ca 100 mm till en gammal dam.
    Mvh Per-Gunnar

  2. Daniel skriver:

    Hej Per-Gunnar! Ja appen fungerar utmärkt till detta. Tänk bara på att marken är plan och att höjden som mäts är densamma där trappan landar. Om marken lutar från byggnaden, som den ofta gör för att avleda vatten, behöver du alltså ange höjd från där trappan startar på mark upp till där trappan skall ansluta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *