Steg

Aktuellt, Byggprojekt

Bygga trappa

Här visar jag steg för steg hur jag beräknar och bygger en trappa. Här finns också en Trappkalkylator App för Android som hjälper dig räkna ut de mått du behöver. Och är du iPhone-användare kan du istället använda tjänsten online här direkt på webbsidan! Kalkylatorn beräknar trappstegens höjd för att få varje trappsteg lika högt (även första och sista) samt längden på vangstyckena.

En riktigt bra app som hjälper vilken amatör som helst att beräkna och bygga en proffsig trappa.

Detta är en fortsättning på artikeln bygga altan. Klicka på trappritningen för att se en förstoring. Det finns även ett galleri längre ner på sidan. Jag har även byggt en kalkylator som hjälper dig beräkna måtten du behöver för att bygga en rak trappa.

Google playStairs Calculator Online

Och jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar nedan om min trappkalkylator och byggbeskrivning har hjälpt dig i ditt projekt! Vill du hellre sätta vangerna på sidan av stegen och fräsa in stegen i dem, kan du se hur jag löste det när jag byggde en trappa upp till loftet.

Läs också gärna artikeln i Expressens bilaga Bygg & Fixa från den 8 mars 2013 där min trappkalkylator uppmärksammas.

Trappritning

Trappritning med mått hämtade från trappkalkylatorn

Höjd från trädäck till balkonggolv: 1040 mm
Steghöjd med 4 steg blir då 1040 / 5 = 208 mm. Ett steg bör ligga på ca 180 – 185 mm. Väljer därför 5 steg: 1040 / 6 = 173 mm.

Stegens bredd: reglar om 45×145 + 5 mm mellanrum = 295 mm

Stegen vill jag skall överlappa varandra med 20 mm.

Längd blir då: (295 – 20) * 5 = 1375 mm

Trappkalkylator

Trappkalkylator

Prova gärna min trappkalkylator som hjälper dig beräkna de mått du behöver för att bygga en rak trappa.

Jag räknar ut längden på vangen med hjälp av Trappkalkylatorn. Sedan lägger jag en regel mot golvet och drar ett streck på vangstycket. Strecket skall sluta i vangstyckets ände. Gör motsvarande även mot väggen. Sedan kapar jag vangstycket efter markeringen. På så sätt får jag exakta vinklar mot golv och vägg.
Sedan är det bara att tillverka trianglarna ovanpå vangstyckena och placera ut stegen.

OBS! När jag väl satte igång med trappbygget, reviderade jag ritningen något och valde att ha ett trappöverhäng om 15 mm istället för 20 mm. Liten detalj men det gör att måtten påverkas.

Trappformel

Det finns också en trappformel att utgå ifrån. Den ser ut så här: 2 * steghöjd + stegdjup = mellan 600 och 630 mm. Denna formel gäller för trappor inomhus. Utomhus går man lite annorlunda och man har oftast mer utrymme att röra sig på. Där rekommenderas att trappstegen är ca 33 cm långa och 17 cm höga. Jag väljer att lägga mig lite däremellan.
I mitt fall blir det då 173 * 2 + 295 = 641 vilket överskrider något, men jag tror jag i detta fall skall räkna bort stegöverhänget 20 mm och då klarar jag mig ändå (621). I slutändan handlar det ju om att man ska få till en bra och bekväm trappa att gå i.

Klicka på en bild i galleriet för att få igång bildspelet! Använd gärna piltangenterna sedan för att byta bild.

Resultat

Hur blev resultatet då? Jo den blev riktigt bekväm att både gå och sitta i. Så jag är jättenöjd. Den är speciellt bekväm att gå uppför. Eventuellt skulle jag vid nästa trappbygge överväga att ha stegdjupet något djupare för att få den ännu bättre när man går ner. Men det beror ju också på hur mycket plats trappan får ta.

Länkar

Samlar lite bra länkar nedan. Men jag har inte hittat någon sida som på ett lika tydligt sätt som min beskrivning visar hur långa vangerna ska vara.

Jag köper nästan allt material från Onsalavillan XL Bygg i Kungsbacka. Där kan du ansöka om konto och få tillgång till din egen prislista. Jag får alltid grymt bra hjälp hos dem när jag har frågor eller funderingar kring konstruktion o.s.v.

Det finns även färdiga vangstycken att köpa från t.ex. Beijer eller Byggmax som underlättar när du ska bygga egen trappa. Men då kanske inte alla steg blir lika höga + att de prefabricerade vanger jag sett där är trekanternas ändträ limmade mot regeln vilket jag undrar hur det blir efter en tid i regn och rusk. Det borde vara bättre att trekanterna är limmade i samma längdriktning som regeln så att de rör sig på samma sätt vid väderomslag/luftfuktighet. Det har dom på XL Bygg.

Hur lång tid tog det då?

Över 3500
Över 3500 användare
Android
och WebbApp
användare!


Ritning: 1 timme
Inköp: 2 timmar
Vangstyckena och fäste i vägg: 7 timmar
Mäta och såga till trekanterna: 6 timmar
Trappstegen: 3 timmar (figursågade mot muren)
Räcke: 4 timmar
Totalt ca 23 timmar

Lycka till med ditt trappbygge!

Lägg gärna en kommentar nedan hur det gått med ditt bygge, eller om du har fler bra tips på hur man bygger trappor!

Android is a trademark of Google Inc.

Läsarnas trapprojekt

Här är ett galleri med bilder från mina läsare som använt trappappen. Skicka gärna en bild på din nya trappa så publicerar jag den i galleriet! Bifoga gärna en liten kommentar också.

Trappa med vilplan

Trappa med vilplan.
”Trappkalkylatorn var till stor hjälp – helt suverän! /Ida Brännström.

Rolf Karlssons trappa

Rolf Karlssons trappa 40 mm ekfog, pluggade och limmade mot vangen. Olja ytfinnish.

Mattias Strand skriver: ”Mycket bra kalkylator som hjälpte mig att få rätt mått på vagnstycken. Upplevde att de flesta kalkylatorer utgår från att du har ett stort stycke som du sågar ut trianglar men det blir svårt i tryckimpregnerat. Min trapp: 5st vagnstycken 45×195 med 7st steg djup 360mm inkl. 20 mm överhäng och 197mm steghöjd.”

Glinton beskriver sitt trapprojekt på Byggahus.se.
Här är Nils snygga trapp- och altanbygge.

Tomas Segebladhs trappa

Tomas Segebladhs trappa

, , ,

By  -      


12 Responses

  1. Trappkalkylator skriver:

    […] Prova gärna min trappkalkylator […]

  2. Hans skriver:

    Hej,
    Kul att ditt trappbygge dök upp. Vi skall bygga en ny entrétrappa så jag kanske kommer och frågar dig lite.

    /Hans

  3. Daniel skriver:

    Absolut! Vi tar det över en kopp kaffe!

  4. Altanbygge skriver:

    […] Beskrivning på hur du bygger en altan. […]

  5. […] Daniel Rytterqvist är en man med många järn i elden. Under sina renoveringsår har han både stött på problem och en hel del smarta lösningar. I Daniels hall på plan 2 behövde han lite ljus nattetid och visst finns det bra LED lösningar för det. Daniel använde sig av en enkel och mycket praktiskt lösning. Ett uttag med inbyggd nattbelysning från Schneider Electric i serien Exxact. […]

  6. […] dimension 45×145 mm vilket gör att kanten blir riktigt rejäl och följer samma dimension som trappstegen. […]

  7. Jonas skriver:

    Hej,

    ska bygga en trapp till ett vindsloft med tight om plats. Jag saknar någonstans där jag själv kan ställa in en fast lutning alternativt att jag kan välja längd på trappen?

    Som det är nu har jag ca 140 cm på längden och jag vill upp 227 cm. För att klara det måste jag nu i kalkylatorn välja 6 steg.

    Missar jag något?! I övrigt en grym app.

  8. Daniel skriver:

    Hej Jonas!

    Prova följande värden:

    Rise: 2270
    One step below
    Number of steps: 10 (helt ok med större avstånd mellan stegen om det är en lofttrappa som inte används så regelbundet)
    Step thickness: 28
    Step run: 95
    Step overlap: 20

    Då kommer trappan bygga 750 mm ut från vägg nere vid golvet. Om det är för mycket kan du öka värdet Step overlap. Stegen kan du alltså göra av 28×95-virke. Här är en lofttrappa jag byggt där jag fräst in stegen i vangen: http://www.byggoteknik.se/bygga-lofttrappa. Lycka till!!!

  9. Magnus skriver:

    Det ser bra ut!

  10. Emma skriver:

    Hej! Nyfiken på om appen även ger svar på stödkonstruktion, dvs om jag behöver gjuta plintar eller på något annat sätt stötta upp trappan på mitten? På bilderna verkar det kunna vara rätt långa vangstycken utan mittstöd.

  11. Daniel skriver:

    Hej Emma! Om du använder dig av 45×170 kan du utan vidare ha en vanglängd på 2,5 meter utan stöd. Jag har byggt en sådan där vangerna är satta med cc60 cm och den är hur stabil som helst. Går du upp i dimension kan avståndet ökas ytterligare. Lycka till med trappbygget!

  12. Alicja Zochowska skriver:

    Dina tips är verkligen utmärkta – och hjälpsamma – när tanke och teori blir till verklighet. Och de anpassas ju lätt till olika omgivning, olika förhållanden. Jag har tidigare fixat yttertrappa på en fastighet på Gröndalsgatan i Göteborg, där det blev till belåtenhet men inte skulle funkat lika snyggt på alla andra håll (med tanke på varje områdes karaktär och möjlighet att varsamt mixa ”klassiskt” och modernt). Men nästa gång kan jag så gärna återkomma till din sakkunskap. Ha det bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *