Hur blir man uppfinnare? En intervju med min morfar Vincent Andersson som publicerades i Smålandsposten nr 49 lördagen den 28 februari 1987.
Det vet Vincent Andersson som löst många svåra gåtor
Källa: artikel från Smålandsposten nr 49 lördagen den 28 februari 1987.
– Hur blir man uppfinnare? Ja, det är nog något man fått medfött, en drift att lösa problem. En uppfinning har alltid ett förspel. Man kan ju inte bara säga till sig själv: nu skall jag göra en uppfinning.
– Istället är det så att man upptäcker eller ställs inför ett behov som ingen annan uppfyllt förut eller något som inte lösts på ett acceptabelt sätt tidigare. Klarar man uppgiften har man gjort en uppfinning, förklarar Vincent Andersson.
Och det är just vad han har lyckats med upprepade gånger. Hans första framgång blev en stenröjningsmaskin, som han byggde första exemplaret av redan 1942. Den maskinen resulterade i hans första patent. Maskinen såldes bl.a. till Finland.
Med sin stenröjningsmaskin startade Vincent sin rörelse för stenröjning av åkrar runt om i Skåne och Småland. Det är åtskilliga tunnland åkermark han gjort stenfri under de 25 år han drev denna verksamhet.
Stenröjning var något som inte kunde ske på vintern. Då tillverkade han i stället skogskranar för traktormontering. Naturligtvis var det egen konstruktion.
Pris för stocksax
Just arbetsredskap och verktyg för lantbruksbehov har intresserat Vincent. Följaktligen var det en helt ny stocksax, som gav honom stor uppmärksamhet på Elmiautställningen 1964. Att han fick mottaga priset av statsminister Tage Erlander gav extra festivitas åt framgången.
Hur finner du lösningen på ett problem?
– Ibland går det inte att finna svaret genast. Ibland är det bäst att sova på saken och låta det undermedvetna arbeta. Så blev min gödselpump till.
– Flera timmar diskuterade jag en detalj med Osby pumpindustri, som skulle tillverka den. Vi kom inte på lösningen. Jag åkte hem och sov på saken.
– När jag vaknade på morgonen hade jag svaret och ringde tillverkaren. Jaså, var det så enkelt blev kommentaren!
Sedan 20 år har Vincent alltså patent på gödselumpen. Den tillverkas alltjämt, numera av Nybergs i Möllekulla.
– Behovet av en gödselpump uppstod när man började övergå till svamutgödsling i ladugårdarna. Ingen trodde att det skulle gå att bygga en pump, som klarade tjockflytande massa blandat med halm. Men jag lyckades genom att kombinera pumpen med en inbyggd kniv, berättar Vincent.
En visionär
En uppfinnare är en visionär i sig genom att pröva nya lösningar. Och visionär var Vincent när han byggde en grävmaskin. Den gjordes vid Möckelns hissfabrik. Vincent ville göra maskinen med hydrauliska rörelsefunktioner. Ingen trodde det skulle fungera. Nu byggs alla grävmaskiner med hydraulik!
När oljekrisen kom och intresset för vedeldning väcktes igen var Vincent tidigt framme med en vedsnål varmluftskamin med självcirkulation. Den tillverkar han alltjämt och brukarna har bara lovord för dess effektivitet.
– Jag har försett kaminen med extra draghål i överdelen av brännkammaren. Det innebär att förbränningen blir total och inga oförbrända gaser drar ut i skorstenen, säger Vincent.
Säg den uppfinnare som aldrig försökt sig på en perpetuum mobile, en evighetsmaskin. Redan som pojke hade Vincent vissa idéer om en sådan maskin. Även senare i livet har han lekt med problemet och gjort någon modell.
– Men som alla andra har jag misslyckats. Man måste nog böja sig för naturlagar som lägger hinder i vägen, konstaterar Vincent Andersson.
Text och foto: Nils Elovsson
Publicerad med tillstånd från Nils Elovsson. Nils bildbank är donerad till Älmhults Kommun.
Tillbaka till artikeln om min morfar Vincent Andersson och Stenröjningsvagnen.
Stenröjningsvagn, Vincent Andersson
RRS feed